Gjendebu 150år
i 2021

I år er det 150 år siden DNTs aller førstse hytte, Gjendebu, ble til, og vi skal feire det gjennom hele sommersesongen 2021 med blant annet jubileumsmeny hver lørdag! 


Hovedarrangementet har vi lagt til en helg: Fredag 16. - søndag 18. juli. Velkommen til hyggelig opphold på hytta med jubileumsturer, foredrag og jubileumsmeny, fellesturer og enda mer.

Dette skjer gjennom året:

  • Jubileumsmeny hver lørdag
  • Jubileumsfjøl - som gjest i jubileumshelga får du beholde den til odel og eie
  • Liten oppmerksomhet til alle ved innsjekk
  • Quiz hvor vinnere trekkes hver uke. Premie. 
  • Natursti

Jubileumshelgen 16. - 18. juli

Bli med på hele eller deler av jubileumshelgen! Trykk på de røde knappene nedenfor og du får en oversikt over det innholdsrike og spennende programmet med turer og underholdning. Og husk å forhåndsbooke oppholdet. 
 
Merk at torsdag 15. juli er det arrangement for inviterte gjester.

Historien:

DNTs første hytte - Gjendebu - sto ferdig bygget i 1871. Htytta var den gang 45 kvm stor og med plass til rundt tolv turister. 

Senere har hytta blitt bygd om og på flere ganger, inntil den i dag er en av DNT s støste hytter med 119 sengeplasser. I tillegg er det etablert en teltplass ved hytta. 

Les mer om Gjendebus historie


Gjendine:

På forsommeren i 1871 ble Kaia Gjendine Slaalien født på Gjendebu, i steinbua som ble kalt opp etter henne: Gjendinebua. Hun var datteren til det første bestyrerparet på Gjendebu, nemlig Anne og Erik Slaalien. 

Les den utrolige fortellingen fra fødselen og dagene etterpå, da mor og barn var nærmest alene langt inne på fjellet, den gangen for nesten 150 år siden.

Historien om Gjendine


Gjendebukofta:

Gjendebukofta - i grått, hvitt og rødt.
Gjendebukofta - i grått, hvitt og rødt. Foto: Julie Pike

2021 må være det perfekte året å strikke Gjendebu-kofta! Mønsteret ble gitt i gave fra Ukebladet Familien til DTNs 150 års jubileum i 2018. Nå har kofta fått navnet Gjendebukofta. 

Designeren Olaug Kleppe ble inspirert av historiske bilder fra DNT og lagde kofta i en blanding av flere tradisjonelle norske mønstre. Kofta er en del av en hel kolleksjon med fantasktiske strikkeoppskrifter som Sandnes Garn har laget i samarbaeid med DNT.

Les mer/oppskrifter.

Historisk vandrerute Jotunheimen:

Historisk Vandrerute i Jotunheimen.
Historisk Vandrerute i Jotunheimen. Foto: S. Lauritzen

Lyst på enda mer historie? 

DNT og Riksantikvaren samarbeider om å gjøre våre gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. 

Etappe 2 går fra Memurubu til Gjendebu, ti kilometer. Etappe 3 fra Gjendebu til Torfinnsbu, femten kilometer.

Les mer om Historisk vandrerute Jotunheimen
Les om historie og kulturminner langs vandreruta

Foto: Morten Noremsaune